Norsk bibliotekforening
4/2020

Småsaker

Private biblioteker vil vokse

Privat drift av folkebiblioteker er upopulært, men det blåser Axiells konsersjef Joel Sommerfeldt i. Slik åpner en artikkel i Biblioteksbladet om Axiell, som synes de er en for liten aktør i Sverige og må ha flere biblioteker og vokse for å få stordrifts-fordeler.

Både svenskenes forfatterforening og politikere på venstresiden har flagget motstand mot Axiells virksomhet, spesielt i Nacka utenfor Stockholm hvor Axiell driver tre biblioteker. Også det kristeligdemokratiske partiet mener at bibliotek helst bør drives av kommunene.

Noveller om biblioteklivet

Marit Olaisen har debutert med noveller, en bok vi gjerne minner om. I løpet av sin yrkeskarriere har hun jobbet ved Stavanger bibliotek, Kolding bibliotek i Danmark og Rana bibliotek før hun flyttet til Hadeland. Her har hun jobbet på bibliotekene i Gran, Jevnaker og Lunner og deretter ved Roa videregående skole. «Desse novellene handlar om livet i og rundt norske folkebibliotek frå 1950talet til omkring tusenårsskiftet. Dei tek oss med inn mellom bokhyllene, inn bak skrankane, ned i dei mørke, støvete kjellarmagasina, og inn i veremåtane og tankane til bibliotekarbeidarane: Den unge, uerfarne praktikanten, den pedantiske biblioteksjefen, den strenge, pirkete lesesalbibliotekaren, den kantete, asosiale, mannlege bibliotekaren, og dei andre meir eller mindre særeigne personane som held seg der inne mellom bøkene» skriver forlaget.

Rasisme rammer biblioteksektoren

Også biblioteksektoren er berørt av rasismedebatten som har fått stor oppmerksomhet hele sommeren, spesielt i USA. Det fører til opprydninger både på den ene og andre måten. Biblioteket ved Louisiana State University har skiftet navn.

Ved Phildelphia Free Library har president og daglig leder Siobhan Reardon måttet ta sin hatt og gå på grunn av anklager om systematisk rasisme bade innad I biblioteket og overfor brukere. Reardon skal ikke ha grepet fatt I problematikken.

Svensk bibliotekar rapporterte bibliotek

Den pensjonerte folkebibliotekaren Johan Brinck rapporterte Lunds universitetsbibliotek til den svenske justitieombudsmannen (noe som tilsvarer vår sivilombudsmann) på grunn av begrenset service under koronapandemien. Nå har han fått beskjed om at henvendelsen ikke fører til noen handling eller uttalelse fra instansen, melder biblioteksbladet.se

Brinck er ikke forbauset og lar saken ligge, selv om han hadde satt pris på en begrunnelse.