Utgave: 5/2020

Drømmejobben i skolebiblioteket

Jeg har drømmejobben, sier Tone Rosland. Hun er skolebibliotekar i 100 prosent stilling på en stor skole med mange elever som er glade i å lese.

Ildsjel. – Jeg leser mye, sier Tone Rosland i Glommasvingen skoles nesten nye bibliotek. Biblioteket er pyntet med litterære figurer.
Bibliotek

Vi møter henne i skolebiblioteket, som er hjertet i Glommasvingen skole. Skolen ligger i kommunesenteret Skarnes i Sør-Odal kommune i Innlandet fylke.

Seks elever i femte klasse kommer på besøk. De setter seg ved siden av henne i sofaen. Tid for lesing. Hun begynner å lese «Nordlys – reisen til Jotundalen» av Malin Falch – en norsk portalfantasy.

Elevene er svært ivrige. De ser på bildene og følger med når hun forteller. Snart viser det seg at Tiril, en av elevene, tar over jobben med å fortelle. Tiril leser ikke i boka, men gjenforteller på hukommelsen. Hun kan det meste utenat, fordi hun har lest boka tidligere.

– Vi øver mye på at elevene skal formidle sine leseopplevelser til hverandre. Det er en av de beste måtene å stimulere til leselyst på, og fungerer ofte enda bedre enn når jeg forteller om bøkene. I tillegg får elevene trent på muntlige ferdigheter, sier Tone Rosland.

Mens Tiril forteller, kommenterer de andre elevene litt her og litt der, de peker og gestikulerer, akkurat som de gjorde da Tone fortalte. Etter en halv time avslutter Tone Rosland boklesingen for denne gang. Mens elevene sitter i sofaen, spør vi dem hva de synes om biblioteket:

– Fint. Dette er et skikkelig bra bibliotek med kjempesnill bibliotekar. Biblioteket har mange bøker å velge mellom, og det er enkelt å skaffe bøker, sier elevene. Bøkene er sortert etter fargekoder og symboler, slik at det skal bli lett for elevene å finne mest mulig riktig bok.

Elevene er imponerte over inventaret i biblioteket. – Her er det kule, behagelige sofaer, stoler og puter hvor vi kan sitte og lese, sier de.

I nærheten av skranken står to svært spesielle stoler med høye rygger som ruver en og en halv meter over gulvet. Ved inngangen ligger noen puter, hvor elevene kan sitte inntil et bord. Ved veggen innerst i rommet kan de sitte på vanlige stoler inntil en arbeidsbenk.

Favorittbøkene

Bok og Bibliotek spør elevene om de kan finne hver sin favorittbok. Noen løper bort til en bokhylle og tar med seg en bok, andre plukker fra en haug på bordet. Markus Solberg Nylend valgte en Harry Potter-bok. Dette er en av hans favorittbøker.

– Jeg skal lese «Svingens mørke verden», sier Fillip Alexander Ottesen Nygård, som liker den type bøker.

– Her har jeg «Kaptein Supertruse», sier Jedrzej Piotr Maciczak.

– Den handler om to gutter som gjør rampestreker på en skole hvor det er en slem rektor, forteller han blant annet om denne boka.

Tuva Granli Sander valgte «Sigge», som handler om en hest. Hun er interessert i hester og har en hest på fôr hos sin tante. Tiril Haugen skal lese «Kattekrigerne», mens Karolina Maciszka har funnet fram en bok i serien Barnevaktklubben. Elevene forteller detaljert om innholdet i bøkene som de har valgt, unntatt en av dem som har en ny bok som han ikke har lest ennå.

Stillheten senker seg raskt i sofaen. Konsentrasjon. Elevene leser. Snart er timen over. Elevene takker for at de fikk komme til biblioteket og går tilbake til sin klasse.

Glommasvingen skole har om lag 800 elever fra første til tiende trinn, det vil si alle elevene i grunnskolen i Sør-Odal kommune. Før var det fem barneskoler og en ungdomsskole i kommunen.

Skolen åpnet høsten 2019. I de gamle skolene fikk elevene svært forskjellig bibliotektilbud. Noen kom til folkebiblioteket en gang i året. Andre var på folkebiblioteket mange ganger. Noen hadde skolebibliotek som fungerte, andre ikke.

Nå får alle elevene i grunnskolen i Sør-Odal kommune det samme tilbudet på skolebiblioteket.

Fantastisk

Tone Rosland fikk jobben som skolebibliotekar i ett hundre prosent stilling i skolebibliotek.

– Det er fantastisk. Jeg er veldig glad i å jobbe med barn og ungdom og bøker. Jeg setter også veldig pris på samarbeidet med lærerne på skolen.

Når hun forteller til andre som jobber i skolebibliotek, at hun har full jobb som skolebibliotekar, blir mange av dem imponerte.

– Likevel er 100 prosent et minimum av hva som trengs for å betjene en skole med bortimot 800 elever og om lag 100 ansatte, sier hun.

Glommasvingen skole har 30 klasser, tre klasser på hvert trinn fra første til tiende.

– De fleste klassene på skolen kommer til skolebiblioteket til faste tider, hver fjortende dag. Vi samles i sofaen. Jeg leser høyt for elevene fra en bok. Deretter snakker vi om det vi har lest. Denne samlingen kan også bli brukt til å fortelle om et forfatterskap eller et tema, forklarer hun.

Skolebibliotekaren finner fram bøker som passer til aldersgruppen hver gang hun får klassebesøk. Disse bøkene blir utstilt, slik at det blir lett for elevene å finne en bok de vil lese.

– Elevene er eksemplariske. Interesserte. Jeg har inntrykk av at elevene liker å bli lest for, at de liker å høre om bøkene, og at de selv liker å fortelle om innholdet i bøkene. Gjenfortelling er lærerikt. Var boka morsom? Kjedelig?

Det å sette ord på hvordan de opplevde å lese bøkene, er også noe de kan lære mye av.

– Lesing er grunnleggende for alle fag på skolen, fastslår hun. Får elevene leselyst på biblioteket, kan de ta med seg lesegleden til fagbøkene som de bruker i undervisningen på skolen. Det kan gi bedre resultater på skolen.

Bibliotekarmåten

Skolebibliotekaren leser svært mange bøker for barn og ungdom, for å holde seg oppdatert.

– Jeg leser på bibliotekarmåten, vel så mye som for å underholde meg selv med boka. Hvilken elev kan boka passe til? Og hvilken gruppe elever? Dette tenker hun på mens hun leser nye bøker.

Hun forsøker å finne nye bøker som elevene ikke har hørt om.

– Jeg leser ikke så mange populære bøker, disse låner de nærmest av seg selv. Jeg forsøker å finne bøker som ikke er så kjente. «Bare spille – Ball» av Michael Stilson er et godt eksempel. Dette er en ungdomsbok som handler om en 16 år gammel fotballspiller. Da jeg leste denne boka, og fortalte om den for en klasse, ville fire av guttene straks låne boka med seg hjem.

– Hvordan vet du hvilke bøker som til enhver tid er best å kjøpe inn til skolebiblioteket?

– Jeg følger godt med, spesielt på norske nyutgivelser, det har jeg gjort i mange år. Jeg får også noen tips fra blant annet Biblioteksentralens katalog.

– Hva er det viktigste i jobben din som skolebibliotekar?

– Jeg er opptatt av å formidle litteratur, slik at det skal bli morsomt for elevene å lese. Lærerne lærer elevene teknisk lesing. Jeg vil stimulere lesegleden og gi individuell veiledning. Det viktigste i min jobb er å fortelle om bøkene vi har og hjelpe elevene med å finne bøker som passer til dem. Dette er tidkrevende. Men det er gøy.

– Jeg forsøker alltid å finne riktig bok til rett elev til riktig tid, sier skolebibliotekar Tone Rosland ved Glommasvingen skoles skolebibliotek.

Powered by Labrador CMS