Bibliotek
5/2020

Jakten på julefortellingen

– formidling i bibliotekene i førjulstida

Senhøstes 2019 reiste jeg på en miniturne i Østfolds folke­bibliotek for å fortelle om julelitteratur. Målet var å gi et voksent publikum en kåserende oversikt over hva som er skrevet om jul opp gjennom årene. Det var også et viktig mål å underholde og skape litt julestemning over kaffe­koppene.  Jeg kalte foredraget «Jakten på julefortellingen».

Mona Ekelund

seniorrådgiver, Viken fylkesbibliotek

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Ideen til juleturneen kom da jeg sammenlignet norske folkebiblioteks programtilbud fra oktober til jul med kulturtilbudene fra musikk- og teaterbransjen for samme tidsrom. Det er en vesensforskjell mellom bibliotekenes programtilbud i førjulstida og tilbudene fra de øvrige kulturaktørene. Hvor bevisst er denne forskjellen fra vår side?  

Musikkbransjen selger billetter til julekonserter med alt fra Bach og korsang til nye juleklassikere og julepop. Det er knapt en kjent artist som ikke er på veien med sin julekonsert der repertoaret handler bare om jul. Teatre setter opp juleteater; «Reisen til julestjernen» og «Putti, plutti Pott» m.m. Dette er julefortellinger fra scenen som går som familieforestillinger gjennom generasjoner.  

Hvorfor kommer folk igjen år etter år for å oppleve det som kan virke både sentimentalt og repeterende? Kulturtilbudet i førjulstida er sjelden banebrytende kunst. Kanskje er det hemmeligheten. Folk ønsker noe lett i adventstiden, gjerne «feel-good», noe som gir julestemning. Alle har et forhold til jul, med barndomsminner, tradisjoner og stemninger. Minner og tradisjoner bekreftes og forsterkes av kulturopplevelser.   

Mens kirker og kulturhus fylles opp med lys, musikk, sang og opplesninger, tilbyr bibliotekene bøker om jul til utlån. Vi svarer ikke helt på publikums ønsker om arrangement med julestemning. Bibliotekene har i førjulstiden omtrent samme type program som ellers når det gjelder arrangementer for voksne. Det som heter litterær julelunsj viser seg å være bokprat om høstens bøker, det som heter adventskaffe med noe attåt, er bibliotekarer som presenterer utvalgte favoritter, bøker som ikke har noe med jul å gjøre. Se for deg at musikkbransjen gjør det samme: Annonser med overskrift «Julekonsert» viser seg å være for eksempel «De nyeste 10 låtene fra artist XXX», et repertoar med nye låter, men ikke en eneste julesang! 

Vi kan utnytte vårt potensiale bedre. Vi kan også tilby publikum julestemning via arrangementer. Det er mye i hyller, i magasiner og på nett, alt fra juleevangeliet til legender, julekrim, juledikt, bygdefortellinger, tegneserier, gamle julehefter og helt nye julehefter. Vår kulturs historie om julefortellingen er en egen fortelling. Den fortellingen er både underholdende og spennende. Min erfaring fra i fjor var at publikum liker den fortellingen.  

Siden koronaen har forhindret en ny turne i år, har vi i Viken laget en førjulskalender. Målgruppen er bibliotekarer. Bak hver luke blir det stoff om julelitteratur.  Det er vanskelig å rekke å videreformidle mye av dette i år. Men planlegg gjerne for neste år allerede, det er nå det er juleinspirasjon i lufta.  Fra 23. nov og ca 14 dager framover kan du via våre nettsider åpne en luke hver dag. Her er tips til hvordan ditt bibliotek kan fortelle fortellingen om julelitteraturen.