Utgave: 5/2020

Grunnlovsbarna

Eidsvollsbygningen. Dampskipet Skibladner. Smaragdgruver. Tog. Barna kan bokstavelig talt krype og gå inn i historien i Eidsvoll bibliotek.

Historisk miljø. Dette er en del av Grunnlovsbarna med Eidsvollsbygningen og Skibladner. Ved bordet sitter biblioteksjef Elisabeth Alnes sammen med Fanny Sandström Rødfoss. Elisabeth følger med når Fannys datter Iris tegner. Fannys sønn Felix sitter på dekselet til skovlhjulet på Skibladner.
Bibliotek

– «Grunnlovsbarna». Det er vår nye barneavdeling, sier biblioteksjef Elisabeth Alnes.

Grunnlovsbarna gjenskaper på en måte store deler av Eidsvolls viktigste historie.

Slik er Grunnlovsbarna:

Eidsvollsbygningen, i hvert fall en del av den, står foran den bakerste veggen. Fasaden er en kopi av Eidsvollsbygningens fasade. Barna kan krype inn i installasjonen og leke der. Det er til og med flere etasjer, de mest vågale kan klatre opp til taket i tredje etasje og se ut over rommet. Ellers kan de se ut av vinduene fra innsiden av bygningen.

Skibladner, populært kalt Mjøsas hvite svane, har fått plass langs den ene veggen til venstre når man kommer inn i rommet. Skibladner er et dampskip, med skovlhjul, en av verdens eldste hjuldampere som fortsatt er i drift. Skipet seiler på Mjøsa og legger til kai i Sundet i Eidsvoll om sommeren. Barna kan stige om bord og leke på dekk, eller sitte over skovlhjulet og se seg omkring. Den gjeveste plassen er i styrhuset, hvor de kan leke kaptein mens de står og dreier på roret.

Smykkegruve

Smaragder. Smykker. Eidsvoll hadde en av de svært få, om ikke den eneste, smaragdgruva i Nord-Europa. Gruva i barneavdelingen er laget med en fasade i smykkefarger. Barna kan krype rett inn i gruva, og der er det to rom inne i fjellet.

Tog. Grunnlovsbarna har også fått et tog, et damplokomotiv. I toget kan barna leke lokomotivfører, konduktør eller passasjer. De kan reise ut i Norges land eller videre ut i verden. Om bord kan de finne noen bøker i vognene og lese dem. Bøkene kan de låne med seg hjem.

Toget spiller på det historiske faktum at Norges første jernbane ble åpnet mellom Kristiania og Eidsvoll i 1854.

Grunnlovsbarna åpnet i sommer.

– Helt fantastisk! Slik er Grunnlovsbarna blitt, synes biblioteksjef Alnes. De besøkende er enige.

– Woow. Barna er begeistret for å være her. Vi har fått så mange besøkende, at det har vært kø for å komme inn i Grunnlovsbarna, sier hun og snakker om begrensninger i disse koronatider.

– Å, så fint det er blitt, sier mange av de voksne. Vi har ikke hørt et eneste negativt ord om Grunnlovsbarna.

Da Bok og Bibliotek var på besøk, møtte vi både foreldre og barn som bekrefter dette. De syntes Grunnlovsbarna var helt topp. En mor tok med sin fem år gamle sønn – nok en gang – til Grunnlovsbarna, fordi han absolutt ville til biblioteket når de besøkte besteforeldrene på Eidsvoll.

En vill ide

Eidsvoll bibliotek hadde et dårlig tilbud til unger fra null til seks år, før de bygde Grunnlovsbarna. Slik var det i mange år. De aller minste trivdes ikke i biblioteket, de synes det var litt skummelt å være blant de eldre ungene over 10 år. Dette ville de som jobber i biblioteket gjøre noe med.

– Det var for fire år siden. Jeg og Tove satt og drakk kaffe i lunsjen. Da fikk vi en vill ide, sier voksenbibliotekar Fanny Sandström Rødfoss. Tove Heranger er servicemedarbeider i biblioteket.

De hadde sett at Fredericia bibliotek i Danmark hadde gjenskapt et bymiljø i miniatyr, med fasader, veiskilt og mye mer, inne i sitt bibliotek.

– Noe lignende kan vi også lage, og knytte det opp mot Eidsvolls historie, spesielt Eidsvollsbygningen, sier hun. Det tok ikke lang tid før de to hadde en skisse på hvordan Grunnlovsbarna skulle bli. Noen minutter senere var skissen klar.

– Eidsvollsbygningen måtte være med. Under trappa vår var det mye rot, og området der ble brukt som lager. Den plassen kunne vi gjøre noe mer ut av, syntes vi.

– Eidsvoll hadde gullgruve. Men det passet bedre med en smaragdgruve som ungene kan krype inn i under denne trappa, sier Fanny.

Slik ble det. Grunnlovsbarna fikk smaragdgruve under trappa.

– Skranken vår stod i rommet hvor vi nå har laget Grunnlovsbarna – det var dårlig utnyttelse av plassen. Vi ville ha det mer åpent og frigjøre plassen ved å flytte skranken, sier hun.

Det gjorde de.

Blikkfang. Eidsvollsbygningen er blikkfanget i installasjonen Grunnlovsbarna i Eidsvoll bibliotek. Felix, som er sønnen til voksenbibliotekar Fanny, ser ut fra andre etasje.

Ideen ballet på seg. Det ene tok det andre. Og til slutt lagde et profesjonelt firma installasjonen «Grunnlovsbarna» fiks ferdig, med Eidsvollsbygningen, med Skibladner, med smaragdgruver, og med tog inne i dette forholdsvis lille rommet som er til sammen 50 kvadratmeter.

– Plassen er fantastisk godt utnyttet, sier de. Inntil den ene veggen har de til og med fått plass til benker som man kan sitte på. Genial er også beliggenheten til Grunnlovsbarna, vegg i vegg med en populær kafe.

Veggen mellom kafeen og biblioteket har store vinduer og en glassdør. Foreldrene sitter i kafeen, samtidig som de har oversikt over barna som leker i den nye barneavdelingen.

Biblioteket vil nå fram til de aller minste med tanke på fremtiden.

– Har barna gode minner fra biblioteket, er det større muligheter for at de kommer tilbake som voksne.

-Vi ønsket at ungene skal kjenne biblioteket på kroppen, et bibliotek som de kan krype og klatre inn i, sier biblioteksjef Elisabeth Alnes.

Bibliotektur. Her er Fanny Sandström Rødfoss sammen med sin datter Iris ved Skibladner i Eidsvoll bibliotek.

Grunnlovsbarna kostet over 700.000 kroner. Det ble en lang vei å gå for å komme i mål med prosjektet. Først fikk Eidsvoll bibliotek 300.000 kroner i støtte av Sparebankstiftelsen DNB. Men det viste seg å være altfor lite, da de kontaktet et firma som kunne lage installasjonene. Eidsvoll kommune, som eier biblioteket, ga derfor 300.000 kroner i tilskudd til prosjektet. Biblioteket har i tillegg omdisponert 100.000 kroner av sine penger. Dermed ble det nok til Grunnlovsbarna.

Biblioteksjef Elisabeth Alnes fastslår at de fikk kvalitet for pengene.

– Grunnlovsbarna er laget solid, med tanke på at den skal brukes i mange år framover, sier hun.

Grunnlovsbarna er blitt et sted å være, et sted å lære og et sted som kan gi gode minner for livet, for de minste barna på Eidsvoll.

Smaragder. Her er smaragdgruvene under trappa i Eidsvoll bibliotek. Odin Flyen Ofstad sitter bakerst. Foran ser vi Felix og Iris, som er barna til voksenbiblio­tekar Fanny Sandström Rødfoss.

Eidsvoll bibliotek

Eidsvoll bibliotek ligger midt i Eidsvoll sentrum. I første etasje har de skranke, ungdomsavdeling og Grunnlovsbarna, som er beregnet på barn mellom 0 og 6 år. I andre etasje har de voksenavdeling med studie­plasser. I kjelleren er det lager, magasin og blant annet fotoarkiv.

Biblioteket ligger vegg i vegg med en kafe og med Panorama kino. Helsestasjonen er også i samme bygg.

Biblioteket har sju ansatte.

I 2029 feirer Eidsvoll bibliotek 200 år.

Powered by Labrador CMS