Bibliotek
1/2021

Deichman Bjørvika ble Årets bibliotek

Oslos nye hovedbibliotek, Deichman Bjørvika, er kåret til Årets bibliotek 2020. Deichman fikk prisen på dagen 236 år siden Deichmanske åpnet dørene. 

Odd Letnes

Redakør

Norsk bibliotekforening delte ut prisen tirsdag ettermiddag i et digitalt arrangement, sendt fra Deichmansalen i Deichman Bjørvika. Det var 100 forslag på 52 biblioteker, og juryen hadde plukket ut fem til finalen. 

Vidar Lund, bibliotekforeningens leder, sa blant annet: 

– 18. juni åpnet endelig Deichman Bjørvika, det nye hovedbiblioteket i Oslo. Det var kulminasjonen på en nesten 30 års kamp for å få nye og moderne lokaler for Norges største folkebibliotek.

Biblioteksjef Knut Skansen og avdelingsdirektør hovedbibliotek, Merete Lie, tok imot prisen. 

– Jeg er takknemlig, stolt og veldig glad – over at Deichman Bjørvika får landets gjeveste bibliotekpris på selveste bursdagen vår, sa Skansen. – Dette prosjektet har tatt tid. I 2009 besluttet Oslo bystyre å velge prosjektet Diagonale, tegnet av Lund Hagem arkitekter og Atelier Oslo. I 2014 startet byggearbeidene – og 6 år sendere stod biblioteket ferdig. Vi tror at et bibliotek først og fremst er et opplysningsprosjekt, et demokratiprosjekt og et sosialt hus som skal gjøre liv, samfunn og byer mer robuste og skape mer livsglede.

Jeg vil gjerne takke alle politikere, ansatte og samarbeidspartnere som har bidratt til at vi i dag mottar denne prisen – også vil jeg takke juryen for å ha sett verdien av det vi har gjort, sa biblioteksjefen. 

– Responsen har vært overveldende, og vi har opplevd det vi ikke engang kunne drømme om, å drive et bibliotek, med lange køer på utsiden, hver dag, sa Merete Lie, avdelingsdirektør hovedbibliotek i Deichman. 

– Og det er lånerne som avgjør hvor godt biblioteket er. Vi gleder oss til å åpne opp flere av bibliotektjenestene som vi ennå ikke har tatt i bruk, vi gleder oss til et nytt år, vårt første hele driftsår, og jeg er på vegne av alle de ansatte skikkelig glade for å ha denne gjeve prisen i ryggen når vi gyver løs på å løfte det nye hovedbiblioteket videre. En stor takk til alle medarbeiderne på hovedbiblioteket og til alle lånerne som bruker oss, dere har æren for denne prisen! la Lie til. 

Deichman Biblo Tøyen ble Årets bibliotek 2017, Deichman Stovner var nominert i 2018, og Deichman Grünerløkka i 2019. Prisen ble delt ut for 30. gang nå.