Bibliotek
2/2021

Nytt bibliotek med badekar

Biblioteksjef Anne Kari Tinnesand er så glad for at Stor-Elvdal kommune har fått nytt bibliotek, at hun feirer med et bad i badekaret.

Harald Vingelsgaard

Frilansjournalist

Bokbad. Badekaret måtte med til det det nye biblioteket.

– Det er kjempekjekt å komme inn, som ny biblioteksjef, i en kommune hvor publikum er så opptatt av sitt bibliotek, og hvor dugnadsånden er så stor, sier hun.

Tinnesand begynte i stillingen som biblioteksjef høsten 2020, den gang i det gamle biblioteket som lå i samme gate i Koppang sentrum. Badekaret er medbragt fra det gamle biblioteket.

– Vi holdt til i et gammelt bygg som hadde gått ut på dato.

– Da jeg anbefalte en bok til en mor til en tenåring, begynte det å dryppe vann fra taket, minnes hun.

Det skjedde da det regnet mye ute. Nå er det historie.

Rekordfart

Stor-Elvdal bibliotek flyttet fra elendigheten til et topp, moderne bygg lengre bort i gata i sentrum av Koppang før jul 2020.

– Det verste en biblioteksjef vet, er at biblioteket er stengt. Derfor greide vi heldigvis å flytte svært raskt, med fantastisk hjelp fra bygdefolket. Vi flyttet alt på dugnad i løpet av 14 dager.

I stedet for å pakke ned bøker og utstyr, og pakke det opp igjen, gjorde de det på en enkel og svært effektiv måte.

– Vi bar bøkene i armene og i poser. Vi brukte trillebår fra det gamle til det nye biblioteket.

Opptil 10 personer arbeidet samtidig, ikke flere i frykt for koronasmitte. En gruppe elever fra ungdomsskolen startet flyttingen. Etter hvert kom det folk i alle aldre fra førsteklassinger og opp til de over 90 år til biblioteket for å hjelpe til med å flytte.

– De to ukene med dugnad var kjempegøy, sier biblioteksjefen som på den måten ble raskt kjent med mange av brukerne på biblioteket.

Det ble selvsagt ingen storslått åpning av det nye biblioteket, med alle begrensningene som koronakrisen har ført til. Men biblioteket har vært åpent for publikum i en vanskelig tid.

Kjempefint

Sjefen. Anne Kari Tinnesand ble biblioteksjef for første gang da hun begynte i jobben i Stor-Elvdal bibliotek høsten 2020.

– Hvordan er det nye biblioteket, synes du?

– Kjempefint, sier Tinnesand der hun sitter i badekaret foran en bokreol som det bokstavelig talt lyser av. Bokreolen er omrammet, ikke av en treramme, men av ledlys som kaster sine stråler inn mot bøkene fra alle kanter. Slik er de fleste andre bokreolene i biblioteket også, med lys som blikkfang, som små kunstverk i seg selv.

Badekaret var en del av det gamle biblioteket i lang tid, og ble noen ganger brukt til bokbad. Men da koronakrisa rammet landet vårt, ble det brått stopp på bokbadene.

Mens vi prater kommer det noen besøkende inn i biblioteket, både barn, ungdom og voksne brukere. Hun går opp fra badekaret og viser oss rundt i biblioteket, først en rask tur utenfor huset.

«Besøkssenter Østerdalen» står det med store bokstaver på utsiden av bygningen, over inngangspartiet, hvor biblioteket holder til. Det gjenspeiler at bygget også inneholder flerbrukssal, møterom, kontorer, rovdyrsenteret «Besøkssenter rovdyr» og Newton-rommet «Newton Stor-Elvdal».

-Jeg gleder meg til å samarbeide med de fantastiske fagfolkene der, sier hun.

Elegant

Moderne. Ungdomsavdelingen i Stor-Elvdal

Slik er biblioteket elegant innredet, sett fra inngangspartiet:

Langs veggene med de store vinduene fra tak til gulv, er det først en kaffekrok hvor folk kan sitte og lese dagens aviser og tidsskrifter. Ved siden av denne, inntil de store vinduene, er det blitt en romslig barneavdeling med noen knøttsmå stoler for de aller minste, bord, sofa, sakkosekk og bøker tilpasset forskjellige alderstrinn. I løpet av året har de planer om å bygge et bjørnehi ut fra veggen.

Lengre inn i biblioteket er det laget en lesekrok med to sofaer, innrammet med bokreoler. Dette er som et rom i rommet. Der kan brukerne sitte i fred og ro og lese, avskjermet fra de andre i biblioteket.

Innerst i biblioteket har ungdommene fått sin egen avdeling med et rundt bord og moderne stoler, formet som runde bøtter med håndtak. Selvsagt er det reoler med litteratur tilpasset ungdom, med fantasy og mye annet, i denne avdelingen.

Prøvebad. Anne Kari Tinnesand tester bokbad badekaret i det nye Stor-Elvdal

Nytt kapittel

Et nytt kapittel i Anne Kari Tinnesand sitt liv startet høsten 2020. Hun er opprinnelig fra Stavanger og har arbeidet med mye forskjellig innen kultur, blant annet som bibliotekar i Valle folkebibliotek i Setesdalen og Aukra folkebibliotek.

Da hun flyttet til Koppang i Stor-Elvdal, midt i Østerdalen i Innlandet fylke, begynte hun som biblioteksjef for første gang.

– Her er jeg biblioteksjef i et bibliotek i en kommune hvor jeg føler at jeg virkelig gjør noe viktig. Folk er så glad i biblioteket sitt, og vi blir tatt veldig godt imot, sier Anne Kari Tinnesand og ønsker nye brukere velkommen til det nye, moderne biblioteket i Stor-Elvdal.

Nytt og stort. I dette store, nye bygget i Koppang sentrum, kommunesenteret til Stor-Elvdal, har biblioteket fått plass i første etasje. Over døra står det Besøkssenter Østerdalen, det er et senter som også rommer rovviltsenteret og Newton- rommet. Biblioteket holdt til i det gamle, gule bygget i bakgrunnen.bibliotek.