Utgave: 2/2021

– Les Vikram Seth

Zeshan Shakar går i bokhylla:Zeshan Shakar anbefaler romaner om livet utenfor Europa, blant dem «En passende ung mann» av indisk-britiske Vikram Seth.

Portrettet

– Den handler om frigjøringen av India fra Storbritannia og er en episk fortelling hvor vi følger mange familier fra ulike sjikt av samfunnet. Jeg lærte utrolig mye av den, sier han.

– Jeg føler meg mer beslektet med nyere britisk litteratur enn med norsk samtidslitteratur. For eksempel Zadie Smith, som har røtter i Jamaica og skriver om minoritetsmiljøer i Storbritannia, sier forfatteren.

Ellers anbefaler han «Half of a Yellow Sun» av nigerianske Chimamanda Ngozi Adichie. Den handler om borgerkrigen i Nigeria, eller Biafra-krigen, som den ble kalt i Norge.

– Den er også en bredspektret mursteinsroman, som tegner et komplekst bilde av krigen. Det var veldig mye mer enn sultende barn med store mager. Vi følger blant annet et akademisk middelklasse-par, jeg tror norske lesere vil bli forbauset.

– Flere favoritter?

– Mohsin Hamid er en pakistansk-amerikansk forfatter som har skrevet bl.a «A Reluctant Fundamentalist», en historie om utenforskap og radikalisering i USA etter 9/11, og «Exit West» som tar for seg flyktningkrisen. Fantastiske bøker begge to.

– Av norsk litteratur, og av kanoniserte klassikere?

– Jeg liker godt Johan Harstads «Max, Mischa og tetoffensiven», som følger den emigrerte nordmannen Max Hansen gjennom Amerika. Den er dels en oppvekstroman, og handler dels om kunst, og beveger seg fra Stavanger til New York. Klassikerne har jeg lest for få av, men likte veldig godt «Idioten» av Dostojevskij. Han har et helt utrolig innsyn i mennesket, rett og slett.

– Du liker svære fortellinger, og ikke små dybdeboringer i sinnet?

– Favorittboken blir aldri utforsking på 400 sider av et dysfunksjonelt mor-datter-forhold. Da oppsøker jeg heller en bok med en politisk og historisk komponent, en jeg kan lære av.

– Hvilke forfattere har betydd mest for din egen skriving?

– Sannsynligvis noen av forfatterne bak bøkene jeg leste som liten, som Astrid Lindgren og Roald Dahl. 

– Gikk du mye på biblioteket da du var liten?

– Jeg gikk på biblioteket på Stovner når jeg trengte å sitte et sted som ikke var hjemme – jeg hadde en bror og to halvsøstre. Da jeg skrev den første romanen min og bodde på Ensjø, skrev jeg mye av boken på biblioteket.

Powered by Labrador CMS