Utgave: 3/2021

Suksess med frø på biblioteket

Man høster som man sår:Salater i forskjellige farger, gulrøtter, blomster og poteter. Alt det, og mye mer, blir dyrket med frø og settepotet som folk låner på biblioteket. Frøbiblioteket er en stor suksess i Trondheim.

Poteter og frø. Frøbiblioteket til Trondheim folkebibliotek falt i god jord hos lånerne. Her har frøbibliotekar Marit Klefstad en trillebår med settepoteter og et kartotek med frø.
Artikler

– Hei! Velkommen til frøbiblioteket. Alt du behøver for å dyrke din egen mat, er god jord, noen melkekartonger eller en tom druekasse og frø. Frøene kan du låne her på biblioteket, sier frøbibliotekar Marit Klefstad i hovedbiblioteket i Trondheim sentrum.

Du kan dyrke utrolig mye forskjellig hjemme i vinduskarmene i stua eller på kjøkkenet. Kanskje har du vinterhage eller drivhus med enda bedre plass.

Frøbibliotekar Klefstad står ved en trillebår med settepoteter og et kartotek hvor alle frøposene er plassert i skuffer. Blomkål, grønnkål, ringblomst, sukkererter, rødbeter, gulrøtter, tomater. Dette er bare sju av til sammen 60 forskjellige typer frø som biblioteket har til utlån. Utvalget er med andre ord svært godt. Hun kjøper frø fra Solhatt.no og får frø tilbake fra folk som låner frø på biblioteket. Frøene legger hun i poser som hun selv lager av gamle magasiner som ellers ville blitt kastet. Bærekraftig.

Stor suksess

Da vi møtte henne i slutten av april var det høysesong. Store mengder av frøene var utlånt. Mange skuffer stod tomme. Salatløk. Gressløk. Prydløk. Alt som fantes av frø til forskjellige typer salater og løker var utlånt. Likevel var det rikt utvalg av frø til den som ville komme i gang med dyrking.

– Vi har lånt ut bortimot tusen frøposer i løpet av kort tid våren 2021.

Nytt av året er poteter. Hun har lagt to kasser med settepoteter i en trillebår og satt denne i frøbiblioteket som blikkfang. I den ene kassa er det mandelpoteter, i den andre Asterix-
poteter, med andre ord langpotet og rundpotet, to vidt forskjellige typer poteter.

– Hvis du har en 10 liters bøtte, kan du fylle den med jord, sette ned en potet og høste oppimot 30 poteter, om alt fungerer optimalt, sier hun.

Bedre enn best

En mann kommer inn og går direkte til frøbiblioteket. Han har vært der mange ganger før, og er godt kjent med utvalget. I fjor høstet han mye godt.

– I fjor dyrket jeg både grønnkål, gulrøtter og rødbeter med frø jeg lånte i biblioteket. Gulrøttene ble fantastisk gode. De var bedre enn gulrøtter jeg noen gang har kjøpt i butikken, sier Rune Hanssen Brattland. Gulrøttene fikk en spesiell smak. Smaken av frøbiblioteket. Smaken av kolonihagen på Klemetsaune. Hanssen Brattland spesial.

«Lån. Dyrk. Høst. Lever.» Det er konseptet til frøbiblioteket i stikkords form, slik det er formulert på en stor plakat over lånekartoteket.

– Jeg leverte tilbake mange grønnkål-frø i fjor, forteller Hanssen Brattland. Han følger med andre ord oppskriften.

Denne gang er det tomt for frø til det han vil dyrke. Men han fortviler ikke. Biblioteket venter ny forsyning av frø. Han går uten lån denne gang, men skal komme tilbake en annen dag.

Populært

Frøbiblioteket er så populært, at de må sette grenser for hvor mange poser med frø hver enkelt person kan låne. En låner kan ta med seg tre poser av hver enkelt type frø, og tre poteter av hver sort.

Lånerne behøver ikke bruke lånekort eller registrere seg. Men det ligger en bok i frøbiblioteket. Der skriver de hva de har lånt. Mange glade lånere har skrevet der.

– Tusen takk, skrev en som lånte med seg tre mandelpoteter og ble så glad at hun tegnet en stor sol i boka.

En annen ble så ivrig at vedkommende lånte med seg alt for mye. I boka skriver låneren at han lånte fire poser salatfrø, fire poser gulrotfrø, fem poser med både hjertesalatfrø og sukkerertfrø, sju poser vårløkfrø og mye, mye mer. Han visste kanskje ikke at han bare kunne låne tre poser av hver sort. Om dyrkingen blir vellykket, kan han gi rekordstore mengder med frø tilbake til biblioteket når høsten kommer.

Poteter. Frøbibliotekar Marit Klefstad legger settepoteter i poser som skal sendes til bydelsbiblioteket på Ranheim.

Man høster som man sår.

– Våre lånere synes frøbiblioteket er et supert tilbud. De er takknemlige. Jeg har kun fått gode tilbakemeldinger fra lånerne. De som låner frø er alle typer folk, fattig og rik, de som kan dyrke og de som aldri har gjort det før, sier frøbibliotekar Marit Klefstad.

Frøbiblioteket falt i god jord fra første dag.

– Vi åpnet i 2017. Allerede åpningsdagen lånte vi ut utrolig mange poser frø. Siden har det vært mye utlån, sier hun. Selvsagt er det mest i sesongen, våren og sommeren, men det er også litt utlån om høsten og vinteren.

Biblioteket låner ikke bare ut frø, men de arrangerer kurs for å lykkes med å dyrke, og kurs i å lage mat av det man har dyrket. En agronom holdt workshop i temaet om hvordan man dyrker. Solhatt.no kom for å fortelle hvordan man høster frø. En ekspert holdt kurs i fermentering av kål.

Ryddig. Her er en del av kartoteket til Frøbiblioteket.

Grønn

Det var ikke tilfeldig at Marit Klefstad ble spurt om å ta ansvaret for frøbiblioteket da de skulle begynne med det. Hun er glad i planter, har drevet med urban dyrking i mange år, og spiser veldig mye grønnsaker.

– Jeg har lånt mange frøposer fra biblioteket og dyrker i vinterhagen og i drivhuset hjemme. Det er moro.

– Det gir en ekstra god følelse å spise gulrøtter og tomater som jeg selv har dyrket, sier hun.

Med vinden

Til utlån. Her er frø til sukkererter, og disse skal legges i posen og lånes ut.

Frø kan spres med vinden. Slik er det nesten i bibliotekverdenen også. Ideen om frøbibliotek har spredd seg fra hovedbiblioteket i Trondheim til bydelsbibliotekene på Moholt, Risvollan og Ranheim.

Marit Klefstad går inn på bakrommet og finner fram to poser. Hun fyller den ene posen med mandelsettepoteter og den andre med Asterix-settepoteter. Disse posene legger hun i en kasse, sammen med bøker, som skal sendes fra hovedbiblioteket til bydelsbiblioteket på Ranheim.

Frøbiblioteket er selvbetjent.

– Det er enkelt, både for den som jobber i skranken og for lånerne, sier hun.

– Hvilke bøker kan du tilby til den som vil lykkes med å så sine frø hjemme?

– Ingen! Alle er utlånt. For kort tid siden hadde jeg satt opp mange forskjellige utstillinger i biblioteket, med bøker om alt fra Bokashi kompostering til dyrking på liten plass, dyrking for første gang og bøker om hagearbeid. Men alle ble raskt utlånt, sier hun.

Frø og kunnskap spres i rekordfart. Dermed kan lånerne både så frø og sette poteter. De kan dyrke salat og grønnsaker. Senere kan de høste som de sår, og spise mat de selv har dyrket. Etter måltidet kan den som var ekstra heldig og fikk låne en bok, lese mer om urbant landbruk i vinduskarmen eller i drivhuset.

Powered by Labrador CMS