Norsk bibliotekforening
4/2021

Stor ståhei for skolebibliotek

Etter to og et halvt år uten skolebibliotek, fikk rektoren alt på stell. Til og med bøkene er nye.

STORBESØK: Byrådsleder Raymond Johansen, rektor Ellen Sundby, utdanningsbyråd Inga Marte Thorkildsen og ordfører Marianne Borgen sammen med elever og ansatte under høstens åpning av den nye skolen.

Vestli er siste stasjon på T-bane 5 og ligger nordøst i Oslo, på grensen mot Nittedal og Viken. Nå skinner det øverst i Groruddalen. Det manglet ikke på byrådsleder, byråd og ordfører da de åpnet sin nye skole i august – og det mangler heller ikke på nytt innhold i skolebiblioteket.

– På gamle skolen, var det sekstitallsbibliotek, som jeg kaller det, slik biblioteker var da jeg selv begynte på skolen. Ikke motiverende i der hele tatt. Da jeg begynte i jobben ved Vestli i 2016, bodde vi i paviljonger og det gamle biblioteket ble stengt. Vi la ut gamle bøker fra gamle biblioteket – først og fremst til foreldre som kom og hentet. Så ga bort resten til andre skoler. Vi ga bort hele biblioteket, forteller rektor Ellen Sundby.

ALT NYTT: Rektor Ellen Sundby under åpningen av ny skole.

Under byggingen av ny skole, levde de 550 elevene uten bibliotek i to og et halvt år, men rektoren hadde en plan til nyskolen kom på plass: – Jeg brukte 2, 5 år på å sette av penger til nytt skolebibliotek og fikk hjelp av Biblioteksentralen. Vi hadde en ramme på én million kroner og fikk Biblioteksentralen til å lage en bibliotekpakke til 900.000 kroner. Det er mye penger, men nå er alle bøkene i biblioteket nye. Og vi har vært så heldige med ny bibliotekar i 100 prosents stilling. Fra gammelt av var skolebibliotekaren gjerne en lærer som ikke hadde så lyst til å være i klasserommet lenger og gjerne hadde en 20–30–40 prosents stilling i biblioteket. Nå skal det yre av liv der. Skolen vår trenger også å forbedre leseresultatene, sier Sundby.

Hilde Merete Gjessing fra Ålesund har tiltrådt. Hun kom fra jobben som biblioteksjef i Giske på Sunnmøre og takket umiddelbart ja da rektoren ringte. 1. september, to uker etter skolestart, slapp elevene inn i det på alle måter flunkende nye biblioteket.

Norsk Bibliotekforening hadde skolebibli-otek som fokus under Nasjonal bibliotekdag i fjor, og lover å ikke miste disse viktige bibliotekene av syne.