Utgave: 4/2021

Unge strategi-innspill

Hvordan er ditt drømme­bibliotek 2025, spurte Viken fylkesbibliotek de unge. Og de unge svarte.

Unge deltakere fra h: Marthe Fjellberg Andersen, Marthe Ilsaas Urnes og Kaja Harvei. (Foto: Tove Andersson)
Artikler

– Jeg liker å sitte for meg selv når jeg studerer, sier Marthe Fjellberg Andersen (19).

– Jeg også, jeg vil gjerne sitte litt skjerma, kanskje i en bås, svarer Marthe Ilsaas Urnes (19)

En nevner store, myke stoler, et bord til kaffekoppen og uttak for strøm – og en gardin!

– Et sted å sitte i egen boble. Det er kanskje rart å si det, for biblioteket er et offentlig sted, men av og til er det behov for å lukke seg inne, sier Andersen.

– Og plass til bøker, legger de andre til.

Samme dag, på samme tidspunkt, holdt bibliotek i Bærum, Ullensaker, Sarpsborg, Eidsvoll og Jevnaker åpent for et møte med ungdom om fremtidsbiblioteket.

Fylkesbiblioteket arrangerte et hybrid medvirkningsopplegg, – både et fysisk og et digitalt møte, for unge fra 13–20 år, der de kunne sende inn forslag i en slags digital brainstorming.

Mer medvirkning

Hvordan er biblioteket på sitt beste, når det både fungerer som en god møteplass og en arena for å oppdage og lære? Og hva skal til fra biblioteket for å skape og være innovativ? Har unge mellom 13 og 20 år idéer og svar de voksne ikke har tenkt på? All erfaring fra bibliotekene viser at unge er den viktigste målgruppen i fremtiden, mener fylkesbiblioteksjef i Viken fylkeskommune, Heidi Hovemoen. Før møtet startet, var hun spent på resultatet.

– Det skal bli spennende å se om dette fungerer, sa hun, som håpet ungdommene ville komme med innspill de ikke har tenkt på selv. 

Hovemoen mener innspillene blir viktige i jobben med å lage Temastrategi for bibliotekutvikling 2022–2025, en av tre temastrategier som skal vedtas i løpet av året. Opplegget for ung medvirkning skjer i samarbeid med biblioteknettverket i kommunene. De samarbeider også med Ung kultur møtes (UKM )og Kompetanse- og ressurssenter for e-sport og datakultur (KRED), forteller hun.

I tillegg til dagens medvirkningsopplegg skal ungdomsrådet i Viken kobles på underveis i strategiprosessen, og intensjonene er brede;

– En temastrategi vil først og fremst handle om hva fylkesbiblioteket skal prioritere å jobbe med i fortsettelsen, basert på den kunnskapen vi har om Viken generelt, og bibliotekenes behov spesielt. Viken fylkeskommune skal utvikle en strategi for satsing på bibliotek – og som del av det ønsker vi innspill fra så mange av de lokale bibliotekene som mulig.  Det handler blant annet om hvordan bibliotekene kan fange ungdommens oppmerksomhet generelt, og særlig i ei tid da skjermbruk tar en stadig større del av ungdommens fritid.

Det handler med andre ord om aktiv deltakelse i en samfunnsutvikling – og her var møtet på ungdommens premisser: på storskjerm via den digitale kommunikasjonsplattformen Discord.

Møterommet

På Bekkestua bibliotek denne junidagen kunne lokale deltakere på alle bibliotekene følge med og koble seg på via selvvalgt skjerm samtidig, for å følge ideer fra andre unge i hele Viken. 

– Her er det åpent for å drømme fritt og tenke stort. Det blir viktig å se for seg hvordan bibliotekrommet kan spille sammen med tjenester i det digitale biblioteket. Noen velger å delta hjemmefra, andre ved fysiske møter slik vi har gjort det, sier Hilde Grefsrud, rådgiver i Viken fylkesbibliotek.

På storskjermen tikker det inn meldinger fra deltakere, mens Henrik Næss Diesen, rådgiver i UKM, Viken fylkeskommune, Ole Martin Pedersen Gjestad, kulturrådgiver i Sarpsborg kommune og leder ved KRED og Tonje Kristensen, fylkesråd for Kultur og mangfold i Viken fylkeskommune, ønsker velkommen.

– Det er greit å ha et sted uten en terskel, et sted å hente fakta, men også et sted å møtes, finne gode historier og kilder, sier Kristensen, med vekt på fakta.

– Biblioteket er åpent for deg, uansett hvem du er og hvor i livet du er. Det følger deg hele livet. Der kan du finne ut av det du har lyst til å vite mer om, som du trenger for å være aktiv i samfunnet og ta del i demokratiet, fortsetter hun.

Fylkesbiblioteksjefen er veldig fornøyd med at politikerne ønsker en tydelig bibliotekpolitikk og ikke minst at de har forventninger til bibliotekene.

– Demokratiperspektivet kom tydelig fram; kildekritikk og «fake news» er saker ungdom er opptatt av, mye mer enn vi tror, sier hun.

Medvirkningsbiblioteket

Voksne har ingen adgang på Tøyen bibliotek, Biblo, der aldersgrensen er 10–15 år, men i dag får også de voksne være digitalt med inn i et bibliotek fylt av bøker og opplevelser, en snik-kikk på hva drømmer kan føre til. Kameraet sveiper innom en bokhylle-elg, en lesebil, en skiheis i taket og en lesehule i veggen. Bak en rød, engelsk telefonkiosk finnes bøker på engelsk. Det er også mulig å låne frø til planter, høste frøene og levere dem tilbake slik at andre kan låne dem. Her har idéer og drømmer materialisert seg.

Stig Terje Fallingen, tjenesteleder Ungdom og Fritid i Bærum kommune, stiller sammen med avdelingsleder ved Bærum bibliotek Elizabeth Laheld og rådgiver Hilde Grefsrud spørsmål til ungdommen på Bekkestua bibliotek: Hva kan gjøre biblioteket til en god møteplass, en «hangout»? Hva skal til for at du vil bruke biblioteket og hva ønsker dere å oppleve?

Kaja Harvei (21) forteller at hun hadde fullført en bachelor i sosiologi der hun skrev en oppgave om hvordan folk bruker biblioteket.

– Det viktigste er vel at biblioteket har blitt et aktivitetssenter, mener hun, og er dermed i kjernen av svarene på storskjermen, som vekslet mellom aktiviteter, arrangementer og behov for stillhet.

– Kanskje et sykurs? spør én.

– Ja, det har vi hatt, svarer Grefsrud, før de spinner videre på idéer.

Blant andre forslag er: Hvordan fortelle en historie gjennom podkast, skriving, tegning eller maling, lage kortfilm eller se filmmaraton, LAN- eller brettspillkvelder. 

Fylkesbiblioteksjefen spør om det er noe de unge kunne arrangert selv, men får en litt forlegen latter til svar. Inntrykket er at de unge er lite kravstore. Film vil de helst se på kino, musikk på konserter. Men de tradisjonelle forfatterbesøkene vil de gjerne ha – og helst med yngre forfattere.

Akvarium og chill

Foreløpig står et stillerom høyt på listen, båser med gardiner – som de har på Deichmann Bjørvika – og kanskje et lydisolert rom for støyende aktiviteter. Også steder å legge seg ned og chille er blant forslagene. Og et akvarium! Overraskende er det ikke det sosiale rommet, men alenetid til studier og konsentrasjon den øvre aldersgruppen ønsker seg, men forslagene strømmer inn. Det grønneste ønsket var solcellepanel for lading.

– Som voksen vet jeg hvor mye biblioteket egentlig har betydd for den jeg endte opp med å bli. Biblioteket jeg vokste opp med har endra seg, og det skal bibliotek fortsette å gjøre. Vi håper at de unge kommer med forslag og svar vi aldri før har tenkt på, sier fylkesbiblioteksjef Hovemoen.

Powered by Labrador CMS