Artikler
4/2021

Ufo i biblioteket

Holtålen i Trøndelag har fått et nytt bibliotek med ufo – et romskip. I romskipet møtte vi en familie som har sett merkelige lysfenomener på nattehimmelen.

Harald Vingelsgaard

Tekst og foto

Mor Hilde Vårhus og hennes datter Mia Camilla har sett noe merkelig på himmelen i Hessdalen, her sammen med hennes andre datter Miriam (t.h.) i UFO-en til Holtålen bibliotek.

Mor og datter Vårhus forteller om sine opplevelser mens de sitter med noen bøker inne i ufoen som er spesialbygd for Holtålen bibliotek.

– Jeg var med en venn på setra vår i Hessdalen. Vi så på himmelen. Der var det et lys som surret, først var det hvitt, så byttet det farge til både rødt, blått og gulaktig. Vi så det i noen minutter, sier Mia Camilla Vårhus som er med sin mor Hilde og søsteren Miriam på besøk i det nye Holtålen bibliotek. Biblioteket ligger i Ålen sentrum, ikke langt fra ufo-bygda Hessdalen.

Mia Camillas mor, Hilde Vårhus har også sett noe eksepsjonelt på himmelen i Hessdalen.

– Jeg så en stor, gul kule på himmelen med fjellene i bakgrunnen. Kula ble større og større, skjøt fart og forsvant, sier hun.

Utnytter fenomenet

Ufoen på Holtålen biblioter er sekskantet og med kuppel. Inni er det en rund sløyfe med ledlys i taket, og den kan skifte farge hvis man trykker på en fjernkontroll.

– Ufoen er kjempefin, synes Hilde Vårhus og hennes døtre.

Biblioteksjef Mari Aas i Holtålen bibliotek er svært godt fornøyd.

– Vi har et verdenskjent fenomen, Hessdalsfenomenet. Det må vi utnytte.

Derfor ville hun ha ufo som møbel i det nye biblioteket. Dette er et møbel for barn og ungdom, som kan gå inn i den, sitte der og lese, spille spill eller gjøre andre ting som for eksempel å filosofere over fenomenene på himmelen i Hessdalen.

– Med romskipet i biblioteket, har vi noe som ingen andre bibliotek har, fastslår hun.

Hessdalsfenomenet

Inne i det nye biblioteket er det laget en egen seksjon om Hessdalsfenomenet. Der er det en stor TV-skjerm, hvor de blant annet viser intervjuer med folk som har sett fenomenet. Der er det bøker om ufoer, bilder fra lysfenomenene, og mye mer skal det bli.

Biblioteket har for øvrig laget nettsiden hessdalsfenomenet.no for å samle mest mulig informasjon om fenomenet på et sted. Nettsiden er laget med økonomisk støtte fra Nasjonalbiblioteket.

«Et ukjent fenomen. Sterke lys og objekter er sett i mange år i Hessdalen. Ingen kan forklare hva det er», står det på forsiden til denne nettsiden.

– Biblioteket er blitt slik jeg ønsket at det skulle bli, sier biblioteksjef Mari Aas i det nye Holtålen bibliotek.

En ny verden

Holtålens nye bibliotek åpnet i juni. Det gamle var utgått på dato og trangt. Det nye er dobbelt så stort. Alt er nytt fra gulv til tak. Biblioteket ligger i Ålentorget i lokalene hvor det før var en butikk.

«Kjempefint», «innbydende», «nydelig», «moderne». Slik ble biblioteket beskrevet av lånekunder som Bok og Bibliotek møtte.

– Biblioteket er blitt slik jeg ønsket at det skulle bli, sier biblioteksjefen. Hun har vært med og planlagt alt.

Biblioteket har et eget rom med amfi, dekorert på veggene med fototapet, spesiallaget med eventyrfigurer. Der kan barn og unge sitte og spille spill eller lese. Der kan det holdes bokprat, bokpresentasjoner og andre arrangement. Der kan det bli høytlesing for skoleklasser – Holtålen bibliotek er også et skolebibliotek.

I stedet for å gå til møbelforretninger og handle, har biblioteket fått et lokalt snekkerfirma til å lage nesten alle møbler og alt inventar i det nye biblioteket.

Bokhyller langs veggene, sittegrupper inntil store vinduer ut mot gata, ufoen, et stort bord midt i rommet og mye mer er spesiallaget. Taket er malt svart for å gi en rolig atmosfære. Det ble satt inn mange nye, store vinduer der det før var vegger, slik at det kommer inn mye lys. Fargene på møblene og inventaret er avdempet.

– Denne ufoen ble kjempefin, synes mor Hilde Vårhus og hennes to døtre Mia Camilla (t.v.) og Miriam.

Koselig atmosfære

– Jeg synes vi har lyktes med å lage et bibliotek med koselig atmosfære. Det viktigste er at brukerne skal komme hit og føle seg hjemme. Biblioteket skal være et sted hvor de har lyst til å være, understreker hun.

Inne i biblioteket har mange sentrale, lokale personligheter fått sin plass. Det er satt opp en skulptur av Anders Bjørgaard fra Ålen. Han illustrerte blant annet Sigurd Lybecks folkekjære og humoristiske tegneserie om Jens von Bustenskjold. Nylig avdøde Jon Østeng Hov fra Ålen er en av de andre som har fått plass i biblioteket. Jon Østeng Hov var naturfotograf og forfatter. Mange av hans bøker er på plass i biblioteket, sammen med et maleri av ham.

Holtålen kommune er en liten kommune sør i Trøndelag, med om lag 2000 innbyggere. Biblioteksjef Aas er den eneste ansatte i biblioteket. Hun holder åpent mandag, onsdag, fredag og lørdag. Tirsdager er det stengt, fordi hun har skolelesing for Hov skole. Hver andre torsdag arbeider hun i Haltdalen oppvekstsenter.

Holtålen bibliotek er meråpent.

– Jeg ser lyst på fremtiden for Holtålen bibliotek. Nå har vi fått et bibliotek som våre brukere setter pris på, sier hun.

Biblioteksjef Mari Aas betjener lånekunde Bente Berg ved skranken i det nye biblioteket.