Utgave: 5/2021

Benjaminrommet – hjertet i det antirasistiske biblioteket

Deichman Holmlia setter ungdom og antirasisme i fokus når biblioteket endelig får en oppgradering.

Nisrin Maktabi Barkouki, seksjonsleder Deichman Holmlia og Deichman Bjørnholt.

I september fylte Holmlia bibliotek 35 år, en alder som etter hvert har blitt svært synlig, etter blant annet vannlekkasje og løse takplater. Den nye møteplassen «Benjaminrommet» kom derfor i stand etter et langvarig behov for oppussing.

– Vi har laget dette rommet fordi vi ønsker å hedre Benjamin Hermansen, sier Nisrin Maktabi Barkouki, seksjonsleder for Deichman Holmlia i en pressemelding.

I år var det 20 år siden det rasistisk motiverte drapet på 15 år gamle Benjamin Hermansen.

700 i aksjon-gruppe

Medvirkning vært et stikkord for det nyåpnede Benjaminrommet for ungdom. Ungdom har etterlyst et bærekraftig bibliotek, i betydningen et bibliotek som tilbyr mer enn bøker. Ønsket om både stilleplasser, studieplasser og en sosial møteplass sto høyt. De unge har aktivt bidratt til å bestemme hvordan rommet skal se ut, og skapt et hjerterom. Den røde fargen går igjen og skaper en levende møteplass. Prosjektet er støttet av Benjamin Hermansens minnefond.

Å være en møteplass har biblioteket lenge tatt på alvor, med podcast, vitenshow, karriereveiledning, arabisk poesikveld – poeter i eksil, Black History Month, TekstLab for utvikling av skapende uttrykk for ungdom og Urbant verksted med hårforming, er blant tilbudene som kommer i tillegg til språkkafé.

Benjaminrommet på Deichman Holmlia: Her vil ungdom ha et utgangspunkt for samtaler og aktiviteter knyttet til antirasisme, inkludering og samfunnsengasjement . F.v.: Olav Åsmund Mannsåker, Amin Senatorzade og Onur Baysal.

Samtidig er behovet for et koseligere rom er åpenbart når man beveger seg inn i biblioteket 35 år etter at det åpnet. Mangelen på oppgradering var foranledningen til Aksjon Deichman Holmlia, et initiativ med nesten 700 følgere på Facebook. Den lokale aksjonsgruppen har engasjert og målrettet arbeidet for å få oppgradert det lokale biblioteket, noe man kan se av ungdommens egen Facebook-video der de forteller hva de ønsker seg av biblioteket på Holmlia.

– Heldigvis ble vi hørt og det er kommet midler i både revidert budsjett for i år samt i Oslo-budsjettet 2022, sier talskvinne for gruppa, Siri Thurmann-Moe, som forteller at initiativtakerne rett og slet er tre engasjerte Holmlia-beboere som tenkte at «nok er nok» da Deichman Holmlia ble forbigått enda en gang i fjorårets budsjett.

Det siste som blir oppgradert

I 2022 skal Ola Elvestuens (V) ønske for biblioteket oppfylles. Her sammen med Abid Raja (V).

Venstres stortingsrepresentant Ola Elvestuen har støttet aksjonsgruppen og biblioteket.

– Det er det siste biblioteket i Oslo som ikke er oppgradert, så det må rustes opp og få den betydning som bibliotek kan ha, et møtepunkt, et sted for kunnskap og utvikling, sier han.

Aksjonsgruppen gleder seg til å ta Benjaminrommet i bruk.

– Vi tenker at det har en helt naturlig plass i biblioteket vårt som lenge har hatt et spesielt søkelys på antirasistisk arbeid, både gjennom litteratur, aktiviteter og debatter – og Benjaminrommet et helt i tråd med dette arbeidet. Vi gleder oss til å se det i bruk, sier Thurmann-Moe.

Tradisjon

Allerede i 1987 viste Deichman Holmlia seg som et bibliotek som ville være et sted der folk møtes. Barn kunne delta på verkstedsaktiviteter på biblioteket, skoleklasser ble invitert på eventyrstund, lokalbefolkningen fikk presentert bokhøsten og vegg i vegg fantes kurs, både norskundervisning og borgerlig konfirmasjonsundervisning.

I 2002 vant Deichman Holmlia prisen Årets bibliotek med det antirasistiske prosjektet ARI. «Holmlia filial har gått offensivt ut med sitt antirasistiske prosjekt ARI der informasjon og litteratur rundt dette sentrale spørsmålet presenteres og behandles på en iøynefallende engasjerende måte», skrev juryen. Antirasisme har vært en rød tråd i biblioteket med en flerspråklig samling på 19 språk. Arbeidet fortsetter å stå like sterkt i dag.

Powered by Labrador CMS