Utgave: 5/2021

Satser på musikkbiblioteket

Lånenedgang og strømme­tjenester skremmer ikke Hamar bibliotek fra å fortsette å utvikle musikkbiblioteket.

Sangerinne Marthe Werring Holmern er superfornøyd med musikkbiblioteket i Hamar.

– Dette er et glimrende musikkbibliotek med en unik notesamling, sier jazzpianist Torbjørn Knaus, som ofte er på besøk i Hamar bibliotek.

Musikeren har lånt noter til jazzklaver utrolig mange ganger i denne musikkavdelingen – år etter år – som et supplement til notene han har i sin egen samling.

– Musikkavdelingen her skiller seg ut fra de fleste andre jeg kjenner til. Det er kvalitet og stort utvalg. Og det de ikke har, skaffer de. Alltid, sier musikeren.

Han går bort til en hylle og plukker fram en bunke med noter i serien «Jazz piano solos». Disse noteheftene har han lånt mange ganger. I en annen reol står mengder med noter og transkripsjoner fra anerkjente jazzpianister, som for eksempel Oscar Peterson og Bill Evans.

Bruker du noter fra biblioteket til musikk du spiller på konserter?

–Jeg låner transkripsjoner og gjør dem om til min egen stil, sier han.

Tipser videre

Knaus blir inspirert når han kommer inn i biblioteket og ser nye noter.

– Jeg har selvfølgelig mye av dette hjemme. Men når jeg får behov for noe jeg ikke har selv, går jeg hit.

Torbjørn Knaus underviser for barn og ungdom mellom sju og 19 år i Hamar kulturskole, i tillegg til å være musiker selv.

– Jeg låner ofte noter til under­visningen. Og jeg anbefaler mine elever å bruke musikkbiblioteket.

Jazzpianist Torbjørn Knaus med «Jazz piano solos» serien som han har benyttet mye.

Samlingen

Hamar bibliotek er plassert midt i hjertet av Hamar, i en del av kulturhuset som stod ferdig i 2014.

– Vi er mest kjent for vår notesamling som består av om lag 22.000 noter, sier musikkbibliotekar Harald Rustlie.

I notesamlingen er det noter til de fleste instrumenter og til sang, både solosang og kor. Det er mest innen klassisk, men også jazz, pop, rock og andre sjangere.

– Vi har spesielt mange noter for sang og piano med besifring, og solopiano innen mange sjangre.

Publikumsfavoritt

I en lang reol litt lenger inn i biblioteket er det notebøker for pop, rock og viser.

– «Alle tiders sangbok» kommer på topp i antall utlån, år etter år. Folk ønsker å låne bøker med sanger som de kjenner, sanger som kan brukes til alt fra begravelser til bryllup og til allsang, sier Rustlie.

Han tar fram «Alle tiders sangbok 4».

– Her er det mange sanger. Alle sangtitlene, ikke bare i denne boka, men i alt vi har, er katalogisert. Når en låner kommer til biblioteket og spør etter en spesiell tittel, så søker vi i katalogen og finner fram til hvilken sangbok som har denne tittelen. Det er lettvint. Katalogiseringen var en enorm jobb som er utført over mange år, sier han.

Spennvidden er stor. Biblioteket har sangbøker med alt fra internasjonale gamle rockeartister som Bruce Springsteen via dansebandet Ole Ivars til nye artister.

På toppen av den ene hylla er det presentert tre notehefter med mer moderne og svært aktuelle artister: Et notehefte med Billie Eilish fra 2020, et notehefte med Taylor Swift fra samme år, og et notehefte med Dua Lipa fra 2019.

CD-ene til musikkavdelingen er fortsatt populære blant mange lånere, sier musikkbibliotekar Harald Rustlie.

Musikkpedagogikk

I en annen del av musikkavdelingen finnes det mye forskjellig musikklitteratur.

– Vi har bøker med alt fra musikkpedagogikk via black metal til folkemusikk. Musikkpedagogikk er mest utlånt, sier musikkbibliotekar Rustlie.

Musikkbiblioteket har en egen seksjon med CD-er.

– Vi har over 7.000 CD-er til utlån, og får stadig tak i nye, sier han.

Musikkbiblioteket startet med Paul Sandviks samling på 15.000 katalognummer og Arve Arvesens musikkbibliotek som ble gitt i gaver til biblioteket i 1952. Tidligere musikkbibliotekar Astrid Kristine Hagen har skrevet om dette i boken «Hamar Historielag Årbok 2011».

– Hun er en av de som har gjort en kjempejobb med å bygge opp musikkbiblioteket. Jeg tok over etter henne i 2003, sier Rustlie.

Men utlånet i musikkbiblioteket går ned, både for hele landet og i Hamar. Rustlie forteller om en nedgang på om lag 30 prosent i utlån av noter fra 2016 til 2019.

– Det er generelt mye mindre enn før. I 2019 lånte vi ut om lag 6.000 noter. Det er også blitt mindre utlån av bøker og CD-er.

Han mener det er fordi biblioteket ikke kan konkurrere med strømmetjenester som Spotify og YouTube.

– Hvorfor satser dere på musikkbiblioteket i en tid med stor nedgang i utlån og knallhard konkurranse fra strømmetjenester og digitale utgivelser?

– Vi har tradisjonelt vært et bibliotek med en unik notesamling. Den tar vi vare på og bygger videre på, understreker han. Mange av de gamle klassikerne går aldri ut på dato. Nye noter blir tilført i takt med at nye interessante utgivelser kommer ut, sier Rustlie.

Her står musikkbibliotekar Harald Rustlie ved pianoet til jazzpianist Torbjørn Knaus i et øvingsrom i kulturskolen. Knaus låner mye i biblioteket.

Overrasket

Inn i biblioteket kommer sangerinnen Marthe Werring Holmern. Hun har lånt noter i en lang rekke år til sitt repertoar som spenner fra opera via musikaler til kirkeverk. Hun oppdaget musikkbiblioteket da hun flyttet fra København til Hamar i 2005.

– Jeg var frilanssanger og skulle jeg opptre med noe så sært at jeg nesten ikke hadde hørt om det før. Hvor kunne jeg skaffe noter til dette? Jeg tenkte det ville bli veldig, veldig vanskelig.

Hun gikk for moro skyld inn til musikkavdelingen i Hamar bibliotek, men forventet ikke å finne notene i et bibliotek i en såpass liten by, sammenlignet med København.

– Men jeg ble overrasket gang etter gang. Nesten uansett hva jeg var på utkikk etter, så hadde de notene som jeg ville låne i notesamlingen, sier hun.

Powered by Labrador CMS