Artikler
5/2021

Kronen på verket

Det nye biblioteket i Ål er kjernen i kulturhuset, og ligger som en kloss på toppen av det. Det rakk akkurat å åpne før pandemien.

Odd Letnes

Tekst og foto

Soria Moria. Som et godt synlig Soria Moria ligger det nye biblioteket på toppen av Kulturhuset i Ål.

Illustrasjon: Mest Bygg AS

Som et Soria Moria slott ligger det nye biblioteket i Ål og lyser i kveldsmørket.

Det er det første du ser når du kommer inn i kulturhuset, og åpnet med stor jubel i august 2019 selv om alt på langt nær var ferdig.

– Vi hadde full drift selv om vi delvis var en byggeplass, og i de to første månedene i 2020 så vi en positiv trend. Brukerne var fornøyde, både besøk og utlån økte. Men så kom koronaen i mars, og dermed stoppet jo mye opp, med både full og delvis nedstenging. Så vi har dessverre ingen god og sammenhengene statistikk for det siste året, sier Kaslegard.

Lyst og luftig. Store vinduer og Slimline reolsystem fra BS Eurobib gir lokale et lyst og luftig preg.

Scene og bibliotek

Ål bibliotek har en imponerende beliggenhet på toppen av det nye tilbygget til Ål kulturhus. Det første du legger merke til når du kommer inn, er hvor lyst og luftig det er. Innredningen er fleksibel, og kan tilpasses ulike arrangementer og aktiviteter. Fargene er rolige, og leder tankene til rosemalingstradisjon.

Det hadde i flere år vært snakk om å bygge ut biblioteket i Ål innenfor rammene av kulturhuset, fortalte biblioteksjef Anne Kaslegard da Bok og Bibliotek var på besøk i kulturhovedstaden i Hallingdal høsten 2018. Men det var først da man vedtok å legge landsdelscenen for dans til Ål kulturhus, at det virkelig åpnet seg for en større fornyelse. Og sånn gikk det. Den nye scenen med tilhørende øvingssaler er i dag et tilbygg til kulturhuset, og det nye biblioteket ligger i toppetasjen mot foajéen og kaféen.

Populært. En lokalsamling hører med, og den blir mye brukt.

Frister til besøk

Biblioteket var opprinnelige ikke tegnet inn i Kulturhuset da det var nytt for over 25 år siden, men kom med som en slags «kloss» på utsiden i siste liten.

– Den nye beliggenheten, som kjernen i Kulturhuset, gjør det mye mer fristende å ta en tur innom enn tidligere, selv om man ikke nødvendigvis skal låne eller levere noe, mener Kaslegard.

Biblioteket har også fått langt videre åpningstider, da det er tilgjengelig i hele åpningstiden til kulturhuset, fra åtte om morgenen til ni om kvelden, i en blanding av betjent og ubetjent tid.

– En annen fordel med å flytte biblioteket er at man i dag kan bruke de gamle biblioteklokalene til kontorer og på den måten få samlet alle ansatte på Kulturhuset, som tidligere satt veldig spredt. Det er derfor lettere å samarbeide mer på tvers av avdelingene biblioteket, kulturhuset, kulturskolen. Etter utbyggingen av huset har voksenopplæringen, innvandrertjenesten og frivilligsentralen flyttet inn under samme tak, og disse er det også naturlig for biblioteket å samarbeide mer med, mener Kaslegard, som for tiden også er fungerende kulturhusleder.

Kult. Den stilrene barneavdelingen er et godt sted å være for det yngste bibliotekbrukerne.