Aktuelt
3/2022

– Bibliotekene er essensielle

Det sier en av tilhørerne til samtalen, generalsekretær Arne Vestbø i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO).

– Skal vi få folk til å lese, er det bibliotekene som må styrkes, sier Arne Vestbø, generalsekretær for Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening. Vestbø er selv forfatter og har blant annet gitt ut barneboka Øverst på nazistenes liste, en bok om jøden Moritz Rabinowitz og hans skjebne under den andre verdenskrig.

– Jeg opplever ministrene som positive. Her skal alle med, vi må finne de riktige tiltakene, sier han.

Alder er ikke alt

Som kunnskapsminister Brenna mener også Vestbø det er viktig å ikke se seg blind på alder.

– Jeg tror ikke problemet er frem til barn er ti. Det er når de faller fra, vi må sørge for å fange dem opp igjen.

Generalsekretæren i NFFO sier bibliotekene er essensielle i en leselyststrategi.

– Det sier seg selv. Begge ministrene og alle vi som jobber med bøker, snakker om hvor viktig bøker var i vår oppvekst. Jeg ser hvor viktig bibliotekene er for å treffe bredt. Skal vi få folk til å lese, er det bibliotekene som må styrkes.

Fagbok om betong

Arne Vestbø hørte om en ti år gammel gutt som var dypt fascinert av steiner og bygninger. Han hadde aldri vært glad i å lese, men så dro han på biblioteket. Den boka han lånte med seg hjem, var en fagbok om betong.

– Er du gira nok, finner du noe, sier han om mangfoldet og spennvidden i litteraturen som finnes tilgjengelig for oss alle.

– Lesing må ikke bli elitistisk. Vi må sørge for at det å lese i seg selv er en verdi og viktig kunnskap. Får du lesere inn på én type bøker, leser de kanskje mer avanserte bøker etter hvert.

Han tror utfordringen for bokbransjen i enda større grad er å finne ut hvilke historier lesere faktisk vil ha.

– Vi som representerer forfattere, forlag og oversettere, må ta innover oss hvordan vi skriver historier barn og voksne av i dag har lyst til å lese.